Wie heeft de Adirondack stoel uitgevonden?

“To all whom it may concern: Be it known that I, Harry C. Bunnell, a citizen of the United States, residing at Westport, in the county of Essex and the State of New York, have invented a new and useful Improvement in Chairs. … ”. Dat is het begin van patent 794,777 gedateerd 18 July 1905, betreffende de stoel huidig bekend als Adirondack stoel (genaamd naar het Adirondack gebergte waar Westport ligt). Met zijn schuine rug en brede armleuningen is het een icoon voor de amerikaanse zomer. Maar Harry Bunnel, degene die meer dan 100 jaar geleden het patent heeft aangevraagd, is niet de daadwerkelijke uitvinder!

bunnel_chair

Thomas Lee, een vriend van Bunnel, heeft de eerste adirondack stoel gemaakt in 1903 voor zijn familie. Door het maken van prototypen, testen door zijn familie en weer aanpassen, heeft hij uiteindelijk een stoel gemaakt met een schuine zit en rug. Dit was beoordeeld door zijn familie als de meest comfortabele zit. Tevens was de schuine zit belangrijk in die bergachtige omgeving om ook op een aflopende helling nog te kunnen zitten! De stoel bestond uit 11 planken. De rug en zitting waren gemaakt van 1 stuk dennenhout en samen met  de brede armleuningen zijn dat uiteindelijk de kenmerken geworden van de Adirondack stoel.

birch_point_chairOm zijn vriend Bunnel te helpen tijdens de winter bood hij de stoel aan hem aan om te produceren en te verkopen in zijn winkel. Bunnel accepteerde zijn aanbod maar ging verder en vroeg uiteindelijk patent aan op zijn eigen naam. Lee wist van niets tot lang nadat het patent was verleend. Bunnel bleef vervolgens deze stoel nog zeker 25 jaar produceren als de “Westport chair” met het patentnummer gedrukt op iedere stoel. Lee heeft uiteindelijk nooit officiële juridische stappen ondernomen om te voorkomen dat zijn vriend profiteerde van zijn uitvinding.

Sinds die tijd is de stoel verder geëvolueerd in vorm en materiaal. In 1938 heeft Irvin Wolpin nog een patent (109239) verkregen voor de ronde rug en contour zitting aanpassingen aan de stoel. Maar de schuine hoek van zitting en rug en de brede armleuningen zijn nog steeds het kenmerk van de Adirondack stoel! Nog altijd is het werk dat Lee heeft gedaan voor zijn eigen tuin en familie herkenbaar op de wereld. Nooit heeft hij meer interesse in dit icoon getoond dan tot aan het hek van zijn eigen tuin.

adirondack_chair_2 adirondack_chair_1

© Copyright - 21deg